Ajankohtaista

Apteekit palvelevat koronavirusepidemian aikana. Toimi näin asioidessasi apteekissa:

Älä tule flunssaisena apteekkiin. Pyydä toista asioimaan puolestasi.
Hae ikääntyneen tai perussairauksia potevan lääkkeet hänen puolestaan. Huomioithan kuitenkin tartuntariskin viedessäsi lääkkeet perille.
Puolesta asioidessa ota mukaan potilaan Kela-kortti ja tieto noudettavista lääkkeistä. Puolesta asioinnin sähköisen valtuutuksen voi tehdä Suomi.fi-palvelussa.
Ota yhteys puhelimitse omaan apteekkiisi sopiaksesi lääkkeiden toimitustavasta, jos apteekkiasiointi ei muuten ole mahdollista.
Reseptilääkkeitä toimitetaan toistaiseksi enintään kolmen kuukauden annos. Itsehoitolääkkeitä myydään yksi pakkaus asiakasta kohden.
Suomessa ei ole pulaa lääkkeistä eikä kotiin ole tarpeen hankkia ylisuuria lääkevarastoja varmuuden vuoksi.

 

Mittauspäivät 2020

Sydänyhdistyksen mittaukset peruttu toistaiseksi. Ilmoitamme, kun mittaukset taas jatkuvat.

 

Influenssa vaanii jo – suojaa itseäsi ja läheisiäsi!

23.10.2020

Influeinfluenssanssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ja oireiltaan rajumpi ylempien hengitysteiden tulehdus ja aiheuttaa tavallista flunssaa ja nuhakuumetta useammin jälkitauteja kuten poskiontelo-, korva-, keuhkoputkentulehduksia ja keuhkokuumetta. Erityisesti riskiryhmillä jälkitaudit saattavat johtaa vakaviin seurauksiin kuten sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan. Suojaamalla itsesi, et tartuta läheisiäsi.

Influenssan ehkäisyn tekee hankalaksi influenssavirusten jatkuva muuntautumiskyky. Influenssa B -epidemiat ovat yleensä lieväoireisempia kuin A-tyypin aiheuttamat ja ajoittuvat usein lähemmäs kevättä kuin talvea. Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2─3 kuukautta.

Influenssaan sairastunut henkilö voi levittää ja tartuttaa virusta jo päiviä ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta 3─4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 2─3 päivää. Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä ja yleistä huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1─2 viikon levolla ja tauti vaatii poissaoloja töistä. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito. Nauti riittävästi nestettä. Kuumetta ja kipuja voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos kuume on erityisen korkea, yleisvointi on heikko tai oireet palaavat ensin lievennettyään. Riskiryhmiin kuuluvien on syytä hakeutua herkemmin lääkäriin. Influenssavirusten lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä ja ne soveltuvat sekä taudin ennaltaehkäisyyn, että riskiryhmien hoitoon. Varhaisessa vaiheessa aloitettu viruslääkehoito lievittää oireita ja lyhentää taudin kestoa muutamalla vuorokaudella.

Rokotukset ovat tärkein keino suojautua influenssalta, vähentää jälkitauteja ja influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja. Influenssarokote vähentää influenssatartuntoja jopa 70-80 %. Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten aikaisemmin otettu rokote ei enää suojaa myöhempinä vuosina. Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat tulevalla kaudella maailmanlaajuisesti influenssaa. Kaudella 2020-2021 rokote sisältää kaksi A-viruskantaa ja kaksi B-viruskantaa. Molemmat A-viruskannat ja toinen B-viruskanta (Victoria-haara) on vaihdettu viime kauden rokotteisiin verrattuna. Rokote antaa edelleen suojaa myös sikainfluenssan jälkeläisvirusta vastaan.

Kausi-influenssarokote on ilmainen

  • 6kk – 6-vuoden ikäisille lapsille
  • 65 vuotta täyttäneille
  • raskaana oleville
  • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille
  • terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille ja lääkehuollon henkilöstölle
  • varusmiespalvelukseen astuville

Tänä vuonna alle 9-vuotiaalle lapselle, joka ei aiemmin ole saanut pistettävää influenssarokotetta tai on saanut vain yhden pistettävän rokoteannoksen, suositellaan annettavaksi 2 rokoteannosta kuukauden välein. Jos lapsi on saanut aiemmin yhden rokoteannoksen nenäsumutteena, riittää hänelle yksi annos. Pistettävä rokote soveltuu 6 kk iästä alkaen. Yli 2-vuotiaille lapsille on saatavissa myös nenäsumutteena annettava rokote. Kansallisessa rokotusohjelmassa sitä on varattu vain 2-6 vuotiaille lapsille. Myös yksityisiltä terveysasemilta voi tiedustella nenäsumutteena annettavan rokotteen saatavuutta.

Kattavan rokotesuojan muodostuminen vie muutaman viikon. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy kokonaan influenssalta tai taudinkuva on lievempi ja toipuminen nopeampaa. Tuleva influenssakausi saattaa olla haasteellinen myös siksi, että koronavirus ja influenssavirus voivat aiheuttaa sairastumisia yhtä aikaa.

Rovaniemellä kaupungin influenssarokotukset alkavat marraskuussa. Yksityisiltä terveysasemilta rokotteen jo saa.

Muista myös pneumokokki

Myös pneumokokkibakteerin aiheuttamat sairaudet leviävät erityisen helposti influenssakauden aikana. Influenssakaudella jopa puolet lapsista ja kolmannes aikuisista kantaa pneumokokkibakteeria nenänielussaan. Yleensä nenänielussa asustava pneumokokki ei aiheuta oireita. Oireeton pneumokokin kantaja voi kuitenkin levittää bakteeria. Pneumokokki leviää helposti esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla.

Erityisen alttiita bakteerin aiheuttamille vakaville sairauksille ovat ihmiset, joilla on heikompi vastustuskyky, kuten yli 65-vuotiaat, lapset ja pitkäaikaissairaat. Hengityselimiä rasittava tupakointi ja alkoholin suurkulutus altistavat pneumokokkitaudeille. Lisäksi eräät perussairaudet, kuten astma, diabetes ja sydänsairaudet sekä tietyt vastustuskykyyn vaikuttavat lääkitykset altistavat pneumokokkitaudeille ja influenssalle. Pneumokokin aiheuttamia tauteja esiintyy yleisesti influenssan jälkitautina, sillä usein influenssa toimii nk. portinavaajana pneumokokkibakteerille. Influenssa vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja, minkä seurauksena pneumokokki pääsee helpommin leviämään ja aiheuttamaan esimerkiksi keuhkokuumetta. Pneumokokkibakteerin aiheuttamia sairauksia hoidetaan antibiootein. Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume saattaa vaatia sairaalahoitoa, joka voi kestää viikosta jopa kuukauteen.

Arjessa paras tapa suojautua taudinaiheuttajilta, myös influenssalta ja pneumokokilta, on hyvä käsihygienia ja terveelliset elintavat. Käsienpesulla on suuri merkitys suojautumisessa, koska pneumokokkibakteeri ja influenssavirus tarttuvat pisaratartuntana pintojen ja käsien välityksellä. Yksi tapa suojautua pneumokokkitaudeilta on rokottautuminen. Lapsilla pneumokokkirokote on kuulunut 1.6.2010 alkaen kansalliseen rokotusohjelmaan ja annetaan neuvolassa. Pneumokokkirokotteen voi ottaa milloin tahansa. Erityisesti, jos rokotettava kuuluu influenssan riskiryhmään, niin se voi olla kätevää ottaa influenssarokotteen kanssa samaan aikaan. Rokotukset influenssaa vastaan tulee muistaa joka vuosi, sillä viruskannat vaihtelevat vuosittain. Sen sijaan pneumokokkitauteja vastaan kertarokotus pitää kutsumattomat bakteerivieraat loitommalla pitkään. Rokottautuminen ei kuitenkaan suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, aivokalvotulehduksilta ja yleisinfektioilta. Niitä aiheuttavat monet bakteerit ja virukset. Kysy lisää apteekistasi tai terveydenhuollosta. Lisätietoa aiheesta: https://www.pneumokokki.fi/

Kairatien apteekin proviisori, Lähteet THL, Duodecim, Pfizer

 

Kesä ja punkit

31.5.2018

Yleisin punkkien levittämä tauti on borrelioosi, jota voidaan hoitaa antibiooteilla. Toinen harvinaisempi, mutta pahimmillaan vakava tauti on puutiaisaivokuume TBE, jota vastaan voi suojautua rokottautumalla. Muuta hoitoa ei TBE-virukseen ole. ”Punkkirokote” eli TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, ei itse punkeilta eikä muilta punkkien välittämiltä taudeilta kuten borrelioosilta. TBE-rokote ei estä punkkeja puremasta. Borreliabakteeri tarvitsee useita tunteja siirtyäkseen punkista ihmiseen. Sen sijaan punkin välittämä TBE-virus siirtyy heti punkin tarttuessa ihoon.

Punkin pääsyä iholle voi estää oikeanlaisella vaatetuksella ja päivittäisellä punkkitarkastuksella. Saatavilla on myös punkkikarkotteita, joiden tehoa ei ole tieteellisesti pystytty osoittamaan.

Usein punkin purema jää huomaamatta, koska punkin sylki sisältää puudutusainetta, jonka vuoksi punkin purema ei satu. Päivittäisessä punkkitarkastuksessa kannattaa tutkia huolellisesti koko vartalo, eritoten taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset ja päänahka. Lapsilla punkki pureutuu usein ylävartaloon.

Ihoon kiinnittynyt punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.  Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Katso http://www.punkkiklinikka.fi/video miten punkki poistetaan oikeaoppisesti. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Puutiaiskausi kestää Suomessa toukokuusta lokakuulle, kun päivälämpötila pysyy yli +5 asteen. Erityisesti, jos liikut ja nautit luonnosta, esim. vaellat, lenkkeilet pururadoilla tai metsässä, marjastat, suunnistat, pelaat golfia, harrastat puutarhanhoitoa, voi olla syytä harkita suojautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan rokottautumalla. Katso http://www.punkkiklinikka.fi/kenen-pit%C3%A4isi-rokottautua kenen olisi syytä rokottautua, kenelle rokote ei sovi ja millainen rokotusaikataulu on. Punkkien levinneisyydestä löydät tietoa http://www.punkkiklinikka.fi/riskialuekartta. Muista myös suojata perheen lemmikit. Kysy apteekistamme lisää.

Kairatien apteekin proviisori, Lähteet Pfizer http://www.punkkiklinikka.fi/