Ajankohtaista

Mittauspäivät 2019

Sydänyhdistyksen mittaaja apteekissamme:

 

tiistaina 17.12.2019 klo 10-15

Valikoimassa kolesterolin, verenpaineen ja verensokerin mittaukset.

Palvelun tuottaa Rovaniemen Seudun Sydänyhdistys Ry. Tervetuloa

Vuoden 2020 mittauspäivät vahvistamme myöhemmin.

 

Influenssa vaanii jo – suojaa itseäsi ja läheisiäsi!

13.10.2019

Influeinfluenssanssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ja oireiltaan rajumpi ylempien hengitysteiden tulehdus ja aiheuttaa tavallista flunssaa ja nuhakuumetta useammin jälkitauteja kuten poskiontelo-, korva-, keuhkoputkentulehduksia ja keuhkokuumetta. Erityisesti riskiryhmillä jälkitaudit saattavat johtaa vakaviin seurauksiin kuten sairaalahoitoon ja jopa kuolemaan. Suojaamalla itsesi, et tartuta läheisiäsi.

Influenssan ehkäisyn tekee hankalaksi influenssavirusten jatkuva muuntautumiskyky. Influenssa B -epidemiat ovat yleensä lieväoireisempia kuin A-tyypin aiheuttamat ja ajoittuvat usein lähemmäs kevättä kuin talvea. Suomessa kausi-influenssaepidemia käynnistyy tavallisesti vuoden vaihteessa ja se kestää 2─3 kuukautta.

Influenssaan sairastunut henkilö voi levittää ja tartuttaa virusta jo päiviä ennen oireiden alkua. Tartuttavuus on suurinta 3─4 ensimmäisen sairauspäivän ajan ja kestää viikon verran. Taudin itämisaika tartunnasta oireiden alkuun on yleensä 2─3 päivää. Influenssa alkaa tyypillisesti nopeasti nousevalla korkealla kuumeella ja siihen liittyy lihas- ja nivelkipua, päänsärkyä ja yleistä huonovointisuutta. Lisäksi ilmaantuu yskää, kurkkukipua, nuhaa ja nenän tukkoisuutta kuten tavallisessa nuhakuumeessa. Lapsilla saattaa lisäksi esiintyä maha- ja suolisto-oireita.

Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1─2 viikon levolla ja tauti vaatii poissaoloja töistä. Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito. Nauti riittävästi nestettä. Kuumetta ja kipuja voi hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos kuume on erityisen korkea, yleisvointi on heikko tai oireet palaavat ensin lievennettyään. Riskiryhmiin kuuluvien on syytä hakeutua herkemmin lääkäriin. Influenssavirusten lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä ja ne soveltuvat sekä taudin ennaltaehkäisyyn, että riskiryhmien hoitoon. Varhaisessa vaiheessa aloitettu viruslääkehoito lievittää oireita ja lyhentää taudin kestoa muutamalla vuorokaudella.

Rokotukset ovat tärkein keino suojautua influenssalta, vähentää jälkitauteja ja influenssasta johtuvia kuolemia sekä sairaala- ja laitoshoitoja. Influenssarokote vähentää influenssatartuntoja jopa 70-80 %. Influenssavirukset muuntuvat jatkuvasti, joten aikaisemmin otettu rokote ei enää suojaa myöhempinä vuosina. Maailman terveysjärjestö WHO valitsee vuosittain rokotteeseen ne viruskannat, jotka todennäköisimmin aiheuttavat tulevalla kaudella maailmanlaajuisesti influenssaa. Kaudella 2019-2020 rokote sisältää kaksi A-viruskantaa ja kaksi B-viruskantaa. Rokotteen molemmat A-viruskannat on vaihdettu viime kauden rokotteeseen verrattuna. Rokote antaa edelleen suojaa myös sikainfluenssan jälkeläisvirusta vastaan.

Kausi-influenssarokote on ilmainen

  • 6kk – 6-vuoden ikäisille lapsille
  • 65 vuotta täyttäneille
  • raskaana oleville
  • sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiirille
  • terveys- ja sosiaalialan ammattilaisille ja lääkehuollon henkilöstölle
  • varusmiespalvelukseen astuville

Tänä vuonna alle 9-vuotiaalle lapselle, joka ei aiemmin ole saanut pistettävää influenssarokotetta tai on saanut vain yhden pistettävän rokoteannoksen, suositellaan annettavaksi 2 rokoteannosta kuukauden välein. Jos lapsi on saanut aiemmin yhden rokoteannoksen nenäsumutteena, riittää hänelle yksi annos. Pistettävä rokote soveltuu 6 kk iästä alkaen. Yli 2-vuotiaille lapsille on saatavissa myös nenäsumutteena annettava rokote. Kansallisessa rokotusohjelmassa sitä on varattu vain 2-6 vuotiaille lapsille. Rokote soveltuu kuitenkin käytettäväksi alle 18-vuotiailla ja sitä voi ostaa reseptillä apteekista. Myös yksityisiltä terveysasemilta voi tiedustella nenäsumutteena annettavan rokotteen saatavuutta.

Kattavan rokotesuojan muodostuminen vie muutaman viikon. Suurin osa rokotteen ottaneista välttyy kokonaan influenssalta tai taudinkuva on lievempi ja toipuminen nopeampaa. Kun ei itse sairastu, ei sairastuta myöskään muita! Ylpeänä voin todeta, että meillä Kairatien apteekissa on henkilökunnan rokotuskattavuus ollut useana vuonna erinomainen. Koska me välitämme!

Rovaniemellä kaupungin influenssarokotukset alkavat marraskuussa. Yksityisiltä terveysasemilta rokotteen jo saa.

Muista myös pneumokokki

Myös pneumokokkibakteerin aiheuttamat sairaudet leviävät erityisen helposti influenssakauden aikana. Influenssakaudella jopa puolet lapsista ja kolmannes aikuisista kantaa pneumokokkibakteeria nenänielussaan. Yleensä nenänielussa asustava pneumokokki ei aiheuta oireita. Oireeton pneumokokin kantaja voi kuitenkin levittää bakteeria. Pneumokokki leviää helposti esimerkiksi kouluissa ja työpaikoilla.

Erityisen alttiita bakteerin aiheuttamille vakaville sairauksille ovat ihmiset, joilla on heikompi vastustuskyky, kuten yli 65-vuotiaat, lapset ja pitkäaikaissairaat. Hengityselimiä rasittava tupakointi ja alkoholin suurkulutus altistavat pneumokokkitaudeille. Lisäksi eräät perussairaudet, kuten astma, diabetes ja sydänsairaudet sekä tietyt vastustuskykyyn vaikuttavat lääkitykset altistavat pneumokokkitaudeille ja influenssalle. Pneumokokin aiheuttamia tauteja esiintyy yleisesti influenssan jälkitautina, sillä usein influenssa toimii nk. portinavaajana pneumokokkibakteerille. Influenssa vaurioittaa hengitysteiden limakalvoja, minkä seurauksena pneumokokki pääsee helpommin leviämään ja aiheuttamaan esimerkiksi keuhkokuumetta. Pneumokokkibakteerin aiheuttamia sairauksia hoidetaan antibiootein. Pneumokokin aiheuttama keuhkokuume saattaa vaatia sairaalahoitoa, joka voi kestää viikosta jopa kuukauteen.

Arjessa paras tapa suojautua taudinaiheuttajilta, myös influenssalta ja pneumokokilta, on hyvä käsihygienia ja terveelliset elintavat. Käsienpesulla on suuri merkitys suojautumisessa, koska pneumokokkibakteeri ja influenssavirus tarttuvat pisaratartuntana pintojen ja käsien välityksellä. Yksi tapa suojautua pneumokokkitaudeilta on rokottautuminen. Lapsilla pneumokokkirokote on kuulunut 1.6.2010 alkaen kansalliseen rokotusohjelmaan ja annetaan neuvolassa. Pneumokokkirokotteen voi ottaa milloin tahansa. Erityisesti, jos rokotettava kuuluu influenssan riskiryhmään, niin se voi olla kätevää ottaa influenssarokotteen kanssa samaan aikaan. Rokotukset influenssaa vastaan tulee muistaa joka vuosi, sillä viruskannat vaihtelevat vuosittain. Sen sijaan pneumokokkitauteja vastaan kertarokotus pitää kutsumattomat bakteerivieraat loitommalla pitkään. Rokottautuminen ei kuitenkaan suojaa kaikilta keuhkokuumeilta, aivokalvotulehduksilta ja yleisinfektioilta. Niitä aiheuttavat monet bakteerit ja virukset. Kysy lisää apteekistasi tai terveydenhuollosta. Lisätietoa aiheesta: https://www.pneumokokki.fi/

Kairatien apteekin proviisori, Lähteet THL, Duodecim, Pfizer

 

Kesä ja punkit

31.5.2018

Yleisin punkkien levittämä tauti on borrelioosi, jota voidaan hoitaa antibiooteilla. Toinen harvinaisempi, mutta pahimmillaan vakava tauti on puutiaisaivokuume TBE, jota vastaan voi suojautua rokottautumalla. Muuta hoitoa ei TBE-virukseen ole. ”Punkkirokote” eli TBE-rokote suojaa puutiaisaivotulehdukselta, ei itse punkeilta eikä muilta punkkien välittämiltä taudeilta kuten borrelioosilta. TBE-rokote ei estä punkkeja puremasta. Borreliabakteeri tarvitsee useita tunteja siirtyäkseen punkista ihmiseen. Sen sijaan punkin välittämä TBE-virus siirtyy heti punkin tarttuessa ihoon.

Punkin pääsyä iholle voi estää oikeanlaisella vaatetuksella ja päivittäisellä punkkitarkastuksella. Saatavilla on myös punkkikarkotteita, joiden tehoa ei ole tieteellisesti pystytty osoittamaan.

Usein punkin purema jää huomaamatta, koska punkin sylki sisältää puudutusainetta, jonka vuoksi punkin purema ei satu. Päivittäisessä punkkitarkastuksessa kannattaa tutkia huolellisesti koko vartalo, eritoten taivekohdat, korvantaukset sekä hiukset ja päänahka. Lapsilla punkki pureutuu usein ylävartaloon.

Ihoon kiinnittynyt punkki poistetaan kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.  Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Katso http://www.punkkiklinikka.fi/video miten punkki poistetaan oikeaoppisesti. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Puutiaiskausi kestää Suomessa toukokuusta lokakuulle, kun päivälämpötila pysyy yli +5 asteen. Erityisesti, jos liikut ja nautit luonnosta, esim. vaellat, lenkkeilet pururadoilla tai metsässä, marjastat, suunnistat, pelaat golfia, harrastat puutarhanhoitoa, voi olla syytä harkita suojautumista puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan rokottautumalla. Katso http://www.punkkiklinikka.fi/kenen-pit%C3%A4isi-rokottautua kenen olisi syytä rokottautua, kenelle rokote ei sovi ja millainen rokotusaikataulu on. Punkkien levinneisyydestä löydät tietoa http://www.punkkiklinikka.fi/riskialuekartta. Muista myös suojata perheen lemmikit. Kysy apteekistamme lisää.

Kairatien apteekin proviisori, Lähteet Pfizer http://www.punkkiklinikka.fi/

Vuodenvaihde tuo muutoksia lääkekorvauksiin ja reseptiasiointiin

2.12.2016

paakuvaMerkittävimpiä muutoksia ovat paperiresepteistä luopuminen ja reseptien voimassaoloajan piteneminen vuodesta kahteen vuoteen.

Uudet ja aikaisempaa kalliimmat lääkkeet kasvattavat Kelan lääkekorvausmenoja. Kasvun hillitsemiseksi hallitusohjelmassa on päätetty, että Kelan lääkekorvausmenoja leikataan 150 miljoonalla eurolla, josta 134 miljoonan euron leikkaus toteutetaan vuonna 2017.

Säästöjä haetaan useilla muutoksilla, jotka kohdistuvat enemmän apteekkeihin ja lääkeyrityksiin kuin lääkkeiden käyttäjiin. Säästöt toteutetaan lääkkeiden hintakilpailua lisäämällä, lääkejätteen vähentämisellä, rationaalisen eli järkevän lääkehoidon edistämisellä sekä muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinivalmisteiden siirtämisellä alempaan erityiskorvausluokkaan.

Vuodenvaihteessa tulee voimaan myös muita apteekkiasiointiin vaikuttavia muutoksia. Tähän koosteeseen on kerätty tiivistetysti merkittävimmät lääkekorvaussäästöihin ja apteekkiasiointiin liittyvät muutokset.

NÄMÄ MUUTTUVAT

Paperiresepti jää historiaan

Jatkossa kaikki lääkemääräykset laaditaan sähköisesti. Lääkäri voi antaa lääkemääräyksen kirjallisesti tai puhelimitse vain poikkeustilanteissa, esimerkiksi teknisen häiriön takia. Näissä tilanteissa apteekki muuttaa reseptit sähköisiksi. Potilas ei voi enää kieltäytyä sähköisestä lääkemääräyksestä. Vuoden 2016 aikana määrätyt paperi- ja puhelinlääkemääräykset toimitetaan apteekeissa normaalisti lääkemääräyksen voimassaolon loppuun asti.

Lääkemääräysten voimassaolo pitenee

Lääkemääräysten voimassaoloaika pitenee kahteen vuoteen. Aikaisemmin resepti oli voimassa vuoden. Tavoitteena on vapauttaa lääkärien työaikaa reseptien uusimisesta muihin tehtäviin ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia.

Joillain lääkkeillä lääkemääräyksen voimassaoloaika säilyy vuoden mittaisena. Tällaisia ovat esimerkiksi huumausaineiksi luokiteltavat sekä pääasiassa keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet, joita ovat esimerkiksi punaisella kolmiolla merkityt lääkkeet.

Ennen vuoden 2017 alkua kirjoitetut lääkemääräykset ovat voimassa yhden vuoden, ja niillä voi asioida apteekissa normaalisti lääkemääräyksen voimassaolon loppuun asti.

Korvattavien lääkkeiden toimitusväliä seurataan tarkemmin

Korvattavien lääkevalmisteiden toimitusvälien seurantaan kiinnitetään aiempaa tarkemmin huomiota. Apteekit vastaavat lain toteutumisesta lääkeoston yhteydessä. Tavoitteena on vähentää kotiin kertyvien lääkkeiden määrää ja sitä kautta lääkehävikkiä. Peruskorvattavista reseptilääkkeistä voi jatkossa saada Kela-korvauksen vasta, kun edellinen lääke-erä on käytetty lähes kokonaan. Aiemmin sama käytäntö on koskenut erityis- ja lisäkorvattuja lääkkeitä.

Kalliita lääkkeitä vain kuukauden tarve kerrallaan

Kalliita, yli 1 000 euroa pakkaukselta maksavia lääkehoitoja saa jatkossa kerralla korvattuna vain kuukauden tarvetta vastaavan määrän. Erityisen kalliita lääkkeitä käytetään esimerkiksi syövän, veren hyytymishäiriöiden ja reuman hoidossa. Kelan tilastojen mukaan tällaisia pakkauksia on myynnissä alle 200.

Tällaisia lääkkeitä hankkivat asiakkaat haluavat toisinaan jo nyt lääkeostonsa pienemmissä erissä, koska kalliiden, usein esimerkiksi kylmäsäilytystä vaativien lääkkeiden säilyttäminen kotona koetaan riskiksi.

Kuukauteen rajoitettu korvausoikeus koskee vain pientä osaa lääkkeiden käyttäjistä. Korvausta tällaisista lääkkeistä saa noin 29 000 henkilöä. Silti säästöpotentiaali on merkittävä, sillä kalliista lääkkeistä maksetut korvaukset ovat noin 370 miljoonaa euroa eli noin neljäsosa kaikista lääkekorvauksista.

Valtaosa lääkkeiden käyttäjistä voi edelleen hankkia lääkkeensä korvattuina kolmen kuukauden välein.

Diabeteksen lääkehoidon korvauksiin muutoksia

Diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinivalmisteet siirretään alempaan erityiskorvausluokkaan. Muutoksen jälkeen Kela korvaa muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinien hinnasta 65 prosenttia, eli korvattavuus on samalla tasolla esimerkiksi sepelvaltimo- ja verenpainetaudin lääkkeiden kanssa. Insuliinihoito säilyy yhä ylemmässä, 100 prosentin erityiskorvausluokassa.

Hintakilpailua lisätään

Epilepsialääkkeet siirtyvät apteekissa tehtävän lääkevaihdon ja viitehintajärjestelmän piirin silloin, jos niitä käytetään muuhun tarkoitukseen kuin epilepsiaan. Muissa käyttöaiheissa lääkitys voidaan jatkossa vaihtaa apteekissa edullisempaan vastaavaan valmisteeseen.

Lisäksi ensimmäiselle korvattavalle biosimilaarille määritellään kohtuulliseksi katsottava hintataso suhteessa vastaavaan biologiseen alkuperäisvalmisteeseen. Biosimilaari on lääke, joka on osoitettu laadun, tehon ja turvallisuuden osalta samankaltaiseksi kuin biologinen alkuperäislääke. Se voi tulla markkinoille, kun alkuperäinen lääke on menettänyt tieto- ja patenttisuojansa.

Viitehintajärjestelmää laajennetaan rinnakkaistuonti- ja rinnakkaisjakeluvalmisteisiin. Myös lääkevaihdon ja lääkekorvausten perustana toimiva hintaputki kavennetaan kaikilla järjestelmään kuuluvilla lääkkeillä 0,50 euroon.

Työtapaturmaan ja ammattitautiin määrättyjen lääkkeiden korvauskäytäntö muuttuu

Vuoden alussa voimaan tulevan lakimuutoksen vuoksi työtapaturmassa vahingoittunut tai ammattitautiin sairastunut maksaa työtapaturmavammansa tai ammattitautinsa hoitamiseksi määrätyt lääkkeensä itse ja hakee niistä korvauksia vakuutusyhtiöltä. Korvausta pitää hakea vuoden kuluessa. Vuodenvaihteen jälkeen apteekki ei enää voi antaa lääkkeitä maksutta, ellei asiakkaalla ole maksusitoumusta vakuutusyhtiöstä. Maksusitoumuksen saamista työtapaturman tai ammattitaudin hoitamiseksi määrätyille lääkkeille kannattaa tiedustella asiaa hoitavasta vakuutusyhtiöstä hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

NÄMÄ EIVÄT MUUTU

Alkuomavastuu (50 euroa), lääkekorvausluokkien korvausprosentit (peruskorvaus 40 %, alempi erityiskorvaus 65 % ja ylempi erityiskorvaus 100 %) ja ostokertakohtainen omavastuu ylemmässä erityiskorvausluokassa (4,50 euroa per lääke) eivät muutu.

Vuosiomavastuu eli niin sanottu lääkekatto laskee hieman vuonna 2017, jolloin se on 605,13 euroa (tänä vuonna 610,37 euroa). Asiakkaan itse maksama osuus korvattavista reseptivalmisteista kerryttää lääkkeiden vuosiomavastuuta. Jos tämä raja ylittyy, asiakkaalla on oikeus lisäkorvaukseen, jolloin hän maksaa ostokertakohtaiseen omavastuun 2,50 euroa per lääke.

Annamme mielellämme apteekissamme lisätietoja.

Lähde Suomen Apteekkariliitto ry 1.12.2016